Center za družine Igrivi svet

Lahkotno gibanje in nežen stik

Namen družinskega centra Igrivi svet je vzpostavitev zdravih družinskih odnosov in ponovne vzpostavitve stika s sabo in naravo. 

Vsebine so financirane s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mestne občine Novo mesto in so za uporabnike Družinskega centra BREZPLAČNE.

Programi centra za družine Igrivi svet – možno le s predhodno prijavo (in do zapolnitve mest)

Neformalno druženje: prostor za aktivno druženje cele družine, posameznikov, otrok ali mladostnikov, dostopen po spodnjem razporedu.

 

 

 

PONEDELJEKSREDAPETEKSOBOTA
od 10. do 16. ure od 13. do 19. ureod 11. do 16. ureod 11. do 16. ure

 

Psihofizična priprava na starševstvo (praktične delavnice za bodoče starše): priprava na porod in začetek družine. 

Delavnice za pozitivno starševstvo (za starše, stare starše, skrbnike in otroke) temeljijo na celostnem pristopu k družini. Proces je ciljno usmerjen k reševanju družinske problematike, ki je v naprej določena ali prepoznana sproti. 

Družinske delavnice »Čudežni svet igre« (za starše otrok med 3 in 12 letom starosti): učenje staršev za terapevtsko vlogo po načelih filialne terapije, ki temelji na pomoči otrokom z uporabo domišljijske igre. Cilj je izboljšanje odnosa med starši in otrokom. 

Klepetalnica za starše (in stare starše) predšolskih otrok: Srečanja v prijetnem in varnem okolju, kjer razmišljajo in se informirajo o aktualnih temah glede svojih otrok. 

HIŠKA (za otroke od 10. leta, mladostnike in starše): Postavljanje lesene montažne hiške (3x2x3m) deluje kot team-building za družino, katerega bistvo ni sama postavitev hiške, temveč komunikacija v skupini, sodelovanje njenih članov, krepitev samozavesti posameznika in timskega duha, uri socialne kompetence. 

GOZDOVNIK (za otroke od 4. leta dalje, mladostnike): 2–3-dnevni preživetveni program z nočitvijo v naravi je prilagojen starosti udeležencev, gre pa za veščine preživetja in doživljajsko pedagogiko v naravi. Udeleženci skupaj s strokovnjaki, inštruktorji preživetja v naravi, preživijo vikend brez zunanjih motenj. 

GLADIATOR (za otroke od 3. leta dalje in mladostnike): resničnostna različica računalniških iger je igra gibanja in strategije, ki razvija veščine za skupinsko delo. Dve ekipi v ustrezni zaščitni opremi tekmujeta za dosego taktičnega cilja, pri čemer urita strateško razmišljanje, motorične sposobnosti in socialne veščine. 

TABOR (za otroke in mladostnike): Celotedenski tabor v naravi v času poletnih počitnic, kjer združujemo gibanje v naravi, vodeno igro in vrsto aktivnosti, ki spodbujajo medsebojno sodelovanje in trening osredotočanja.

PEDOKINETIKA (za otroke od rojstva do 6 let in starše): Starši se učijo, kako otroka namesto neustreznih spodbud (npr. siljenje v položaje, ki jim še ni dorasel) resnično prepuščati samostojnosti in ga spodbujati v njegovem gibalnem in čustvenem razvoju. 

Pogovorna delavnica ČE NE VEŠ, VPRAŠAJ (za mladostnike): Mladi usposobljenemu moderatorju (anonimno) postavljajo vprašanja, povezana z odraščanjem, spolnostjo, drogami, samopodobo itd., ta pa jim skozi pogovor omogoči strokovno in k rezultatom usmerjeno pomoč. 

USTVARJALNICE (za otroke od 3. leta, mladostnike): izdelava različnih uporabnih predmetov (zapestnic, obeskov iz lojevca), ustvarjanje live-podcasta, snemanje in montaža kratkih filmov ...

IGRARIJE (za otroke od 3. leta in mladostnike): Številne aktivnosti v obliki skupinskih delavnic, kjer bodo otroci in mladostniki odkrivali svet čustev preko igre, vizualizacije, obdelave gline, slik v pesku, umetnosti, glasbe, gibanja in podobnih atraktivnih aktivnosti.  

“Čudežni svet igre« - svetovanje na načelih igralne terapije (za otroke s čustvenimi in vedenjskimi težavami): Igra je otrokov osnovni način komuniciranja in za otroka to, kar je verbalizacija za odraslega. Igra je medij, s katerim otrok izraža svoja čustva, preučuje odnose, opisuje izkušnje, razkriva želje in se samoizpopolnjuje. Svetovanje, ki temelji na načelih igralne terapije je zelo dinamični pristop, ki se odlično ujema s prav tako dinamično strukturo otrokove osebnosti. 

Individualno, partnersko in družinsko svetovanje - na načelih relacijske družinske terapije (za starše, skrbnike, stare starše, mladostnike): Svetovanje poteka po vzpostavitvi varnosti in zaupanja, na osnovi katerega je mogoče zdravljenje in razreševanje težkih ran in zapletov iz otroštva ter mladosti. Gre za problemsko in v odnose usmerjeno svetovanje družinam, parom in posameznikom, ki se srečujejo z različnimi oblikami odnosnih stisk.

Psihoterapevtska skupina za mame (starši): Poteka kot preplet predavanja, samorefleksije, vodenega pogovora in deljenja medsebojnih izkušenj. 

Psihoterapevtska skupina za očete (starši): Poteka kot preplet predavanja, samorefleksije, vodenega pogovora in deljenja medsebojnih izkušenj. 


Igrivi svet je namenjen vsem vrstam družin v vseh družinskih obdobjih, od načrtovanja družine do kasnejših obdobij, ter vsem članom ožje in širše družine, torej staršem, starim staršem, otrokom od rojstva do mladostništva in mladostnikom od prvih najstniških let do vstopa v odraslost, tudi tistim, ki se soočajo s čustvenimi in vedenjskimi težavami in drugimi vrstami omejitev, torej otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami. 

Poslanstvo Centra za družine Igrivi svet je krepiti in opolnomočiti družine, saj verjamemo, da močne in zdrave družine ustvarjajo močno in zdravo skupnost.


Vsebine bodo potekale na več lokacijah. 

Izpolnite E-obrazec, ki sledi v nadaljevanju in nato vas bomo obvestili o terminih vsebin, ki vas zanimajo. 
Polja, označena z * morate obvezno izpolniti, sicer obrazca ni mogoče uspešno oddati.

Število prostih mest je omejeno, zato pohitite s prijavami.

Pridružujemo si pravico do odpovedi oz. prilagoditve vsebin, v kolikor pride do sprememb predpisov za preprečevanje širitve epidemije Covid-19.

Več informacij: info@igrivisvet.si, 040 818 122 (Petja)

Vključitev je možna le s predhodno prijavo!

Udeležba je BREZPLAČNA, saj je program sofinanciran s strani Mestne občine Novo mesto in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (45.a člen) vas prosimo za dovoljenje za uporabo vaših podatkov za potrebe obveščanja o spremembah urnikov in o novostih v zavodu. Podatkov, ki nam jih boste zaupali, ne bomo posredovali tretjim osebam ali podjetjem.

Pri našem delu nas podpirajo