Mamica bom, očka bom!

Poglobljena psihofizična priprava na novega člana družine.

Rojstvo otroka je za vsakega posameznika pomemben dogodek, ki postavi utečeno življenje na glavo. Pa vendar se nanj vse premalo pripravljamo. Ali vemo, kako bi si lahko sami pomagali, da bi bili prvi dnevi z otročkom umirjeni, sproščeni in takšni kot si sami želimo? Ali vemo, kako pomembna je povezanost s svojim novorojenčkom in kako jo lahko spodbudimo? Ali smo telesno pripravljeni na porod? Smo v stisku s samim seboj? Poznamo svoje telo? Vemo, kaj želimo?

Vse to nam lahko pomaga, da je prvi (in vsak nadaljnji) stik z otročkom umirjen, da ga v polnosti začutimo, prepoznamo njegove potrebe, kdaj je utrujen, kdaj je lačen ali pa si želi materine bližine … Prav tako je pomembno, da ga znamo nositi, odlagati, spodbujati k samostojnem gibalnem razvoju ipd.

Številne raziskave in dobre prakse so pokazale, da je prisotnost partnerja pri spremljanju nosečnosti zelo pomembna, saj na tak način poskrbi za razvoj svoje nove vloge – očetovstva in družini omogoča občutek (čustvene) varnosti. Prav tako pa svoji partnerki pomaga razlikovati med njenima vlogama, materinstvom in partnerstvom. Hkrati lahko bodoči mamici olajša gnezdenje in pripravo na otročka ter omogoča čustveno podporo pri porodu. Zato je seveda prijazno vabljen tudi vaš parter.

Če si želimo znati angleškega jezika, se udeležimo tečaja, če želimo voziti avto, naredimo izpit, ko pa postanemo starši, pa si to jemljemo kot nekaj, kar ne potrebuje pozornosti in priprav. Pa vendar je začetek našega starševstva lahko v mnogo rečeh lažji, z manj skrbi ipd., če si vzamemo čas in se nanj pripravimo. Če lahko vsaj nekaj nepričakovanega pričakujemo.

V sklopu priprave na porod pa bomo gostili tudi Koželj Damjano, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Oddelka za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Novo mesto.

Delavnice, predavanja, predstavitve dobrih praks bodo potekala v majhnih skupinah udeležencev, saj želimo zagotoviti varen in zaupen prostor. Možno je tudi spremljanje in udeležba prek Zooma ali Skypa. 

Prijava na: http://www.igrivisvet.si/prijavnica 
Info na: info@igrivisvet.si

Za vas smo pripravili celosten program delavnic in predavanj za bolj sočutno starševstvo.

Iz nosečke v mamico

Govorili bomo o pripravah na porod, kaj vse lahko storimo sami in kaj je najpomembnejše za dober začetek materinstva. Zakaj so prvi dnevi novopečene družinice drugačni od drugih in kako lahko že v porodnišnici poskrbimo za umirjen stik z otročkom ter sočutno starševstvo. Dotaknili se bomo tudi dojenja in stisk ter strahov, ki jih prinaša. In kako nam partner pri vsem tem lahko pomaga.

FeldenMAMA I. in II.

Ker gre za sistem vaj, s katerimi prevzgojimo slabe vzorce obnašanja in gibanja, bomo praktično izkusili kako olajšati dojenčku doseganje razvojnih prelomnic, kako se izogniti pretirani obremenitvi lastnega telesa med nošenjem, dojenjem, previjanjem ipd. naučili se bomo, kako lahko gibanje postane lahkotno, zakaj je določeno gibanje potrebno spodbuditi in kako to naredimo.

Moje vloge: Mamica, partnerka, ženska

Mamica se znajde v treh vlogah, ki jih je potrebno med seboj nenehno usklajevati in uravnavati. Zdaj ni več le partnerka in ženska, temveč tudi mati. Kako lahko vzporedno živimo vse tri vloge? Zakaj se ujamemo, da le ena vloga prevladuje? Znamo poskrbeti tudi zase? Je mamica lahko sočutna in umirjena, če ni povezanosti v partnerstvu in ne čuti osebnega zadovoljstva? Ali se skrb za otroke meri s časom, ki ga z njimi preživimo?

Pedokinetika in preživljanje časa z dojenčkom

Ko se dojenček rodi, je zanj zelo pomembno, kako z njim delamo, ga odlagamo, previjamo, božamo, komuniciramo in mu znamo pustiti samostojno pot … Zato se bomo v teoriji in praksi učili osnovne principe nošenja, dvigovanja, pestovanja in preživljanja časa z dojenčkom.

Gibalni in čustveni razvoj otroka

Tako kot gibanje, ki ga osvoji v predšolskem obdobju, ostane trajno zapisano v njegovem gibalnem spominu, tako ostanejo tudi čutenja in odzivi na njih, ki se zapišejo v implicitni (nebesedni) del spomina ter ostanejo kot smerokazi pri nadaljnjem navezovanju stikov z drugimi.

Priprava na porod

Govorili bomo o tem kako se porod začne, kdaj priti v porodnišnico da ni prezgodaj in da ni prepozno, kakšne vrste porodov izvajamo v naši porodnišnici, kaj uporabljamo za blaženje bolečin in kako se sproščati med porodom, da si ga olajšamo in ga ne doživljamo stresno.

Dojenčkov jok 

Spoznali bomo vrste joka? Kaj nam dojenček z jokom sporoča? Ga pustimo jokat ali ga potolažimo in zakaj? Kako ga najlažje pomirimo? Sem slaba mama, če moj otrok veliko joka? Kako pa se pomiri pri očetu?

Kako mi partner lahko pomaga?

V starševstvu se srečata materinstvo in očetovstvo. Kakšno vlogo ima oče? Zakaj je pomembno, da čustveno spremlja nosečnost, rojstvo in prve tedne z dojenčkom? Včasih imajo mamice občutek, da partnerji ne želijo, zmorejo, znajo sodelovati pri previjanju in negi novorojenčka. Kaj je najpogostejši razlog temu in kako se mu izogniti?

Kakšen prostor naj ima dojenček za gibanje?

Za spodbudo k samostojnemu gibanju je pomembno, kakšen prostor dojenčku pripravimo, k čemu ga spodbuja in v katerem se počuti varno. Kakšen mobile naj mu obesimo? Koliko pravzaprav je dojenček že sposoben videti, prepoznati, razumeti? Ali lahko že od začetka spodbujamo raziskovanje in kako?

Prijava na: http://www.igrivisvet.si/prijavnica
Info na: info@igrivisvet.si

Z vami bova:

Tadeja Bečaj Žnidaršič: diplomirana inženirka radiologije, vaditeljica Feldenkrais metode in Jeremy Krauss načina za delo z otroki s posebnimi potrebami z dokončanim študijem na Dunaju, vaditeljica Gibalnice z zaključevanjem študija Pedokinetike Growing Smart pri Andreji Semolič.

Dr. Petja Kovačevič: doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije ter univerzitetno diplomirana komunikologinja.

In gostja:

Damjana Koželj, dr. med., dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Oddelka za ginekologijo in porodništvo Splošne bolnišnice Novo mesto.


Prijava na: http://www.igrivisvet.si/prijavnica
Info na: info@igrivisvet.si

Pri našem delu nas podpirajo