Klepetalnica za starše

klepetalnica za starše

Otroci v nas vzbujajo mnogo dilem, vprašanj in misli. Sprašujemo se, kaj so najbolj učinkoviti načini vzgoje, kako poiskati stik z otrokom, kaj narediti, ko nas ne upošteva, kako poskrbeti, da bo zrasel v zadovoljnega in sr(e)čnega posameznika.


Namen srečanj je spoznati, kako poiščemo stik z otrokom, smo lahko do sebe in otroka bolj sočutni, kako spodbuditi zaupanje vase in v otroka ter ohraniti lastno starševstvo.

 

Zato se srečujemo v prijetnem in varnem okolju in razmišljamo o vsakodnevnih aktualnih temah z našimi najmlajšimi. Kaj narediti, ko se trma? Ali ga pustimo ponoči jokati? Kdaj lahko pričakujemo, da nas bo začel upoštevati? Katera kazen je primerna? Koliko svobode pri odločanju mu lahko pustimo? Ga razvajamo? Kaj pa midva s partnerjem? Kdaj bo spet prišel čas za naju? Ali pa zame in za mojo najljubšo knjigo? 

 

Srečanja so namenjena vsem mamicam in očkom. Družina pomeni nenehne spremembe in mnoga prilagajanja, največja veselja, sproščenost in umirjenost, pa tudi skrbi, stiske in strahove, zato je možnost, da lahko o tem skupaj "poklepetamo", tako dragocena. Obogatimo se z znanstvenimi ugotovitvami in praktičnimi izkušnjami!

 

 

V mesecu OKTOBRU smo za spodbujanje sočutnega in odgovornega starševstva pripravili Klepetalnico o RAZVOJU OTROŠKIH MOŽGANOV:

7.10. ob 17:00 - UČINKOVITO IN SOČUTNO POSTAVLJANJE MEJA

Kako postaviti mejo, da dosežemo želeno? Kako se odzvati na otrokov upor ob meji? Zakaj je umirjanje pomembno za razvoj možganov? Kaj pa kazen, česa se otroci naučijo ob kaznih? Kakšna je učinkovitost kaznovanja pri opremljanju otroka za spopadanje s »svetom«?

14.10. ob 17:00 – ODZIV NA TRMO IN DRUGE ČUSTVENE STISKE

Kako odreagirati, ko se otrok trma? Zakaj je trma pomembna in kaj razkriva v razvoju možganov? Kako lahko starši pomagajo razviti mehanizem obvladovanja svojih čutenj pri otrocih? Kako se odzivati na otrokova doživljanja (jeze, žalosti strahu, sramu …)? Kaj lahko pričakujemo ob ignoriranju ali zavračanju čustvenih izbruhov otroka?

21.10. ob 17:00 – SPODBUDA OTROKOVI SAMOSTOJNOSTI

Kako vzpostaviti varno navezanost? Kako pomagati otroku, da postane samostojen? Kaj pomeni, če imamo doma »očkovo princesko ali maminega sinčka«? Kako partnerstvo spodbuja otrokovo samostojnost?

28.10. ob 17:00 – RAZVOJ MOŽGANOV SKOZI ODNOSE

Temeljni odnos z mamo in očetom pomeni odskočno desko za čustveni in socialni razvoj otroka. Kako pa lahko pri razvoju možganov ustvarimo izhodišče za dober samoregulativni sistem v bodoče? Kaj se vzbudi v naši notranjosti, da nam včasih onemogoča takšen stik in povezanost z otrokom kot si ga želimo?

 

Prijavite se lahko na klepetalnica@igrivisvet.si ali telefonsko številko 040 81 81 22.

Cena vseh štirih srečanj skupaj je 70€, za enega ali oba starša. Srečanja trajajo 90 min.

Klepetalnice vodi dr. Kovačevič Petja, doktorica znanosti na področju zakonske in družinske terapije ter univerzitetno diplomirana komunikologinja.

 

Teme srečanj (se spreminjajo glede na izražene dileme, vprašanja in razvojna obdobja otroka), ki so še na voljo:

OTROŠKI MOŽGANI IN KAZNOVANJE

Kaj se dogaja v otrokovi notranjosti in njegovih možganih ob čustvenih nemirih? Kako se odzivati na otrokova doživljanja (jeze, žalosti strahu, sramu …)? Česa se otroci naučijo ob kaznih? Kakšna je učinkovitost kaznovanja pri opremljanju otroka za spopadanje s »svetom«?


ALI SO UMIRJENI OTROCI SREČNEJŠI?

Zakaj je umirjanje pomembno za razvoj možganov? Kako lahko starši pomagajo razviti mehanizem obvladovanja svojih čutenj pri otrocih? Kaj lahko pričakujemo ob ignoriranju ali zavračanju čustvenih izbruhov otroka?


ČUSTVENA DEDIŠČINA

Kateri »boleči gumbi« se vključijo ob otrokovem neprimernem vedenju? Kaj se vzbudi v naši notranjosti, da nam onemogoča vztrajanje pri določenih mejah, ki jih postavimo? Kje najdemo odgovore za (ne)sproščenost, stisko in strahove v starševstvu?


POVEZOVALNO PARTNERSTVO

Ob nastanku družine še bolj čutimo potrebo po varnem in zaupljivem partnerskem odnosu. Pa vendar se ob rojstvu otroka partnerstvo spremeni. Kaj storiti, da ohranimo sebe in partnerja? Kako (ne)povezana partnerja delujeta v starševstvu? Kako ob otrocih razreševati konflikte? 

USPAVANJE DOJENČKA - POGLOBITI STIK

Kdaj bo moj dojenček začel spati? Zakaj se tako pogosto zbuja? Kako mu pomagati, da bo sam zaspal? Kakšne so prednosti in slabosti skupnega spanja z dojenčkom? Spanje dojenčka pogosto narekuje dnevni ritem družine. Razmišljali bomo o vprašanjih: zakaj se dojenčki prebujajo, kaj ob tem potrebujejo, ali je pomembno da spijo sami, kako uspavati dojenčka, izzivi skupnega spanja z dojenčkom …


KAKO MALČKU POSTAVITI MEJO?

Kako postaviti mejo, da nas malček upošteva? Kaj vzpostavljanje pravil pomeni za otroka? Kdaj in zakaj popuščamo pri postavljeni meji? Kako na sočuten način preprečiti otroku izbruh trme ali kako reagirati ob izbruhu?


AH, SAJ NI BILO NIČ!

Starši v svojem strahu pogosto minimaliziramo otrokov padec ali udarec, češ da se ni nič zgodilo. Kakšno sporočilo dajemo s tem? Kako jim lahko pomagamo pri sprejemanju »padcev«, da bi jih ohrabrili in ne oslabili? Kako otroci doživljajo odzivnost staršev?


MI SMO SHODILI

Kdo so člani naše družine in kakšne so njihove »naloge«? Čigavi dosežki so otrokovi napredki in zakaj? Je mama lahko tudi ženska in partnerka? Je oče lahko tudi moški in partner? Na kaj smo najbolj ponosni pri sebi in otrocih?


PARTNERSTVO PO ROJSTVU DRUŽINE

V hitrem tempu lovljenja malčka starša pogosto postaneta partnerja pri vzgoji, sodelavca pri opravilih in varuški različnega delovnega časa. Kje opazimo nepovezano partnerstvo pri starševstvu? Kako to vpliva na otroke? Kako lahko otroci povežejo starša v partnerja?


TRMA

Kako na sočuten način preprečiti otroku izbruh trme ali kako reagirati ob izbruhu? Kaj pomeni priden in kaj poreden otrok? Kako pa otroci izražajo čustva?


STARI STARŠI IN NJIHOVE MEJE

Kako naj povem svoji tašči ali tastu, da mi ni všeč, kaj počne z mojim otrokom? Zakaj je pomembno, da otroci preživljajo čas pri starih starših brez našega vmešavanja? Na kakšen način lahko dosežemo, da smo slišani pri svojih pravilih?


KAJ PA JAZ?

Sem zadovoljna/zadovoljen s svojim načinom starševstva? Kaj me osrečuje v partnerskem odnosu? Zakaj se ne morem znebiti »slabih navad«? Kako naj se lotim? Imam občutek, da se vrtim v krogu.

Poklepetajte z nami!

Pišite nam na klepetalnica@igrivisvet.si ali nas pokličite na 040 818 122. Če se ne bomo oglasili na vaš klic, vas v najkrajšem možnem času pokličemo nazaj.

Pri našem delu nas podpirajo