Strah novopečenega očka

Kje so kakšna navodila?!

»Kako to primeš? Tako majcen je, moje roke pa tako ogromne. Kaj če ga preveč močno zagrabim?« Še  morje podobnih vprašanj ga je begalo - mojega prijatelja, ki je prvič postal očka. »Za vsako napravo dobiš kilometrska navodila. Tega, kako ravnati z otrokom, pa ti nihče točno ne pove,« je odkritosrčno priznal svojo stisko in lahko sem mu samo pritrdila.

Res, tako smo že izgubili stik sami s seboj, da se niti takrat, ko v roke dobimo nebogljeno bitjece, ne upamo več prepustiti svojemu občutku, ampak nas skrbi. Nisem šel na tečaj »hendlinga«, nisem še prebral priporočljive literature, nisem še kupil prave odeje, nisem … Pa ni treba nič drugega kot prijeti otroka in ga stisniti k sebi. Tako preprosto je to!

Tadeja zna s svojim strokovnim pristopom mnogim negotovim korakom dati čisto praktična navodila, ki so v vsakodnevni skrbi za otroka lahko neprecenljiva. Pa ne gre le za to, kako prijeti, kako položiti, dvigovati otroka … Meni zbuja občutek gotovosti, zaupanja, da sem na pravi poti.  Da sem naredila največ in najbolje, kar sem lahko.

Včasih je na obisk k mladi mamici z otrokom prišla stara mama s sveže zaklano kokošjo in ostalimi dobrotami, ki so porodnici povrnile moči, danes pa si mladi starši naročijo Tadejo. Veliko znanj, ki so si jih včasih ženske izmenjevale medgeneracijsko, je žal odnesel sodoben način življenja. Z nekaj kliki v zelo kratkem času lahko najdemo morje vsemogočih informacij o skrbi za otroka. Tadeja je kot zdravo sito, ki preseje, kar je presejati treba, odpihne ves plevel in tisto, kar ostane, je bistvo, ki si ga iskal. 

Stara mama še vedno lahko pride, če s kakšno košaro, pa je sploh dobrodošla!

Avtorica: Irena Novak

Foto: Mali čudež narave

Pri našem delu nas podpirajo